APA - Escola pública

Associació de Pares d'Alumnes per a l'Ensenyament del Català, a l'escola pública
Association de Parents d'Élèves pour l'Enseignement du Catalan, à l'école publique

APA est une Association de Parents d'Élèves habilitée par l'Inspection Académique

jeudi 28 mars 2013

APA i La Bressola recorden a Hollande la seva promesa


APA i La Bressola recorden a Hollande la seva promesa

L'Associació de pares d'alumnes i l'escola catalana lamenten que l'estatut de les llengües regionals no ha canviat amb l'elecció del nou president

Sota una comunicat comú, les dues entitats recorden al candidat François Hollande el punt número 56 dels 60 que representaven els seus compromisos electorals durant la campanya presidencial. En el seu programa, sota el títol «Vull donar una nova empenta a la nostra democràcia», aquest punt 56 especificava «Faré ratificar la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries.» Aquest compromís havia estat confirmat després de les eleccions pel nou president i membres del govern.

L'APA i La Bressola expliquen que la Carta, que no imposa res sobre l'ús de les llengües regionals en la vida pública és només una proposta per protegir i afavorir aquestes llengües a Europa. França ha firmat la Carta al 1999, però no ha mai ratificat 39 de les 98 disposicions que comporta. Es tracta d'oficialitzar aquesta situació per, segons les dues entitats, « aportar una seguretat jurídica a les llengües regionals i donar-les un estatut i uns drets».

França és denunciada regularment pel Consell de l'Europa sobre aquest tema.

Com que el govern acaba de presentar una reforma de la Constitució i que -seguint el parer negatiu del Consell d'Estat sobre aquest tema-, no s'hi troba la ratificació de la Carta i que, d'altra banda, no hi haurà segurament cap altre reforma constitucional durant el quinquennat, La Bressola i l'APA es pregunten «si François Hollande no ha abandonat la seva idea d'un República exemplar».

Darrerament, el govern ha presentat el seu projecte ambiciós de «refundació de l'escola». Les dues entitats nord-catalanes lamenten també que no hi figura res de nou sobre les llengües regionals tot i la demanda d'alguns diputats.

Imatge d'arxiu de l'escola Bressola de Prada de Conflent.

Font : El Punt Avui