APA - Escola pública

Associació de Pares d'Alumnes per a l'Ensenyament del Català, a l'escola pública
Association de Parents d'Élèves pour l'Enseignement du Catalan, à l'école publique

APA est une Association de Parents d'Élèves habilitée par l'Inspection Académique

lundi 12 septembre 2011

"Els estudiants monolingües estan potencialment en desavantatge i tindran menys possibilitats de trobar feina"

"Els estudiants monolingües estan potencialment en desavantatge i tindran menys possibilitats de trobar feina"

això és el que assegura la Comissió Europea per mitjà del seu portaveu d'Educació, Cultura i Joventut, Dennis Abbott, precismaent en un moment on la taxa d'atur juvenil a l'Estat espanyol és del 46%. En declaracions a l'ACN, Abbot ha defensat que el monolingüisme dificulta trobar feina i que al seu parer "des de molt petits els nens haurien de parlar la llengua materna i dos altres idiomes (...) i no només idiomes oficials de la UE, també donem valor a la resta, per tradició i identitat cultural, i per raons pràctiques". El portaveu comunitari ha recordat que la Comissió Europea ja ha lloat en diverses vegades el model català d'immersió lingüística i que fins i tot va proposar estendre'l a altres països de la UE com a "bona pràctica". Abbot recorda però que el govern europeu "no pot interferir i dir als governs regionals o estatals com han d'ensenyar i organitzar el seu sistema educatiu" però insisteix en què el model ideal és el que fomenta "el multilingüisme i la diversitat" tot i que són els Estats qui disposen del 100% de les competències respecte les institucions europees.

Per Abbot "quan donem suport a les llengües regionals i cooficials no només ho fem per la diversitat sinó perquè al món d'avui conèixer una única llengua no és suficient" i ha recordat que si el català no és entre les 23 llengües oficials de la Unió Europea, tot i ser la novena més parlada, és perquè el govern espanyol no ho ha demanat.

El 2008 la mateixa Comissió Europea va negar que el castellà estés discriminat a Catalunya i va afirmar que no havia rebut mai cap queixa sobre el tema. Fins i tot l'aleshores eurocomissari de Multilingüísme, Leonard Orban, reconeixia en una visita a Barcelona que els castellanoparlants "no tenen cap problema per viure a Catalunya" perquè "els catalanoparlants canviem d'idioma sense ni adonar-se'n". El 2007 també va lloar la immersió en un altre informe.

El Consell d'Europa també va elogiar el model i va recomanar una "immersió total" en català. Abans, al 2005, havia recomanat als governs valencià i balear que apliquessin el model català d'ensenyament basat en la immersió.

La CE adverteix que "els estudiants monolingües estan potencialment en desavantatge"