APA - Escola pública

Associació de Pares d'Alumnes per a l'Ensenyament del Català, a l'escola pública
Association de Parents d'Élèves pour l'Enseignement du Catalan, à l'école publique

APA est une Association de Parents d'Élèves habilitée par l'Inspection Académique

mercredi 31 mars 2010

Els quatre canals de TVC ja es veuen a la Catalunya del Nord en TDT

El govern català arriba a un acord i
substitueix el senyal analògic pel digital


Tots els canals de Televisió de Catalunya –TV3, 33, Super3 i 3/24– es poden veure en TDT des de diumenge a gran part de la Catalunya del Nord. Amb el canvi del senyal analògic al digital, els nord-catalans han guanyat dos canals, Super 3 i 3/24, ja que fins ara, en analògic, només veien TV3 i el 33. Després de l'acord amb les Illes al febrer i l'anunciat ahir a la Catalunya del Nord, es preveu també una solució imminent amb el govern d'Aragó per a la Franja. Quedarà pendent el País Valencià.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, es va reunir ahir al matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà amb representants del teixit associatiu nord-català per anunciar l'acord que ha arribat amb les administracions de la Catalunya del Nord per substituir l'emissió analògica de TV3 pel senyal digital dels quatre canals de TVC en el canal 62. El canvi es va fer efectiu ahir, diumenge, a la tarda.


Tresserras, en un moment de l'acte ahir a Perpinyà.
Foto: TÀNIA TÀPIA / ACN.

Tresserras va admetre que la TDT no arriba bé a tota la Catalunya del Nord, ja que hi ha zones d'ombres, com ara al Conflent, i va avançar que donaran suport a les iniciatives de les autoritats competents de la zona per corregir-ho.

Fa uns mesos en vista de la proximitat de l'apagada analògica al repetidor de Maçanet de Cabrenys, des d'on s'enviava el senyal a la Catalunya del Nord, nombroses entitat cíviques, culturals i també institucions de la Catalunya del Nord van reivindicar el seu temor a deixar de veure els canals de TVC. El govern català va decidir llavors prorrogar l'emissió analògica des d'aquest repetidor cap a la Catalunya del Nord i ara ha substituït el senyal analògic pel digital. Cal tenir en compte que l'apagada analògica a la Catalunya del Nord no està fixada fins al novembre del 2011.

Pendents d'un acord entre estats

L'acord entre el govern català i les institucions nord-catalanes continua al marge de la legalitat, ja que els estats francès i espanyol estan pendents de signar un acord que oficialitzi una llei en matèria de comunicacions transfrontereres. «Sabem que París i Madrid estan negociant, nosaltres ara només ens avancem perquè els nostres interessos són més intensos perquè tenim un espai compartit per raons històriques», va explicar Tresserras, que va dir que l'acte d'ahir «legitima» les decisions preses per les institucions de la Catalunya del Nord i la Generalitat. De fet, va destacar la «bona disposició» de les autoritats locals. Entre els assistents, per exemple, hi havia el cònsol espanyol a Perpinyà.

El president de la Mancomunitat Perpinyà-Mediterrània, Jean Paul Alduy, també va lamentar el concepte que l'Estat francès ha tingut històricament de les altres llengües i va remarcar que l'acord va més enllà de l'àmbit cultural. Alduy, a més, va reivindicar que canals públics francesos, com France 3 –que fa desconnexions regionals als informatius–, es puguin veure al sud dels Pirineus.

Font : El Punt